Paljasjalkakävelyä 3.2.2015

Tänään on täysikuu. Täysikuun aikana shaivanat kiertävät Arunachala-vuorta 14 km matkan, ja paljain jaloin. Varsinainen pääjuhla on Kartigate-festivaali (joulukuussa), jolloin sanotaan, että vuorta kiertää

Vuoren kiertäjiä ja täyden kuun odottajia
Vuoren kiertäjiä ja täyden kuun odottajia

miljoonia kävelijöitä visit this site. Silloin vuoren laelle sytytetään valtava kokko. Miten se sinne viedään, en tiedä. Eilen 2.2. kiipesimme osan matkaa, ja jo se oli aika moinen nousu.

Vuorta kutsutaan myös nimillä Arunagiri, Annamalai Hill, Arunachalam, Arunai, Sonagiri ja Sonachalam.

Yksi löytämäni tarina on, että Brahma ja Vishnu kiistelivät kumpi heistä on suurempi. Shiva päätti antaa heille opetuksen ja otti tulipatsaan (Tejolingam) ja sanoi, että se, joka löytää tulipatsaan alun ja lopun, on suurin. Kumpikaan ei onnistunut tulipatsaan kartoittamisessa. Shiva rauhoittui, tulipatsas oli itse asiassa Shiva itse. Tulipatsas muuttui vuoreksi. Toinen tarina kertoo, kuinka Parvati, Shivan feminiininen puoliso leikillisesti poisti univesumista valon sulkemalla miehensä silmät kukkapuutarhassa Kailash-vuorella. Shiva kuitenkin korjasi tilanteen ilmestymällä stulipatsaana Arunchala-vuorella. Että semmoista – ja varmasti löytyy muitakin versioita.