Messu, vuori ja temppeli 2.2.2015

Eilen sunnuntaina 1.2.2015 osallistuimme katoliseen kotimessuun. Pastorimme asui kaupungin ulkopuolella kauniissa vaatimattomassa talossaan. Paikalla oli useampia Sri Ramanan seuraajia, jopa yksi Ramana-ashramin tiedottaja. Toivon, että vielä saan tilaisuuden jutella porukan kanssa, miten he mielessään yhdistävät Sri Ramanan seuraamisen ja Kristuksen seuraamisen. Mukavia ihmisiä ehdottomasti!  Messun selebrantti ja saarnamies, isä Sebastian oli ollut Santi Vanam ashramissa Bebe Griffithsin opissa. Santi Vanam on benediktiiniluostari, joka pyrkii inkulturoimaan touhunsa intialaiseen kulttuuriin (, mistä kaikki hindut eivät pidä).

Bebe Griffiths: http://www.bedegriffiths.com/bede-griffiths/

Vuorella
Vuorella
Messu menossa
Messu menossa
Ylipapin poika, tuleva ylipappi, oikealla
Ylipapin poika, tuleva ylipappi, oikealla

Tänään maanantai-aamuna 2.2. kiipesimme aamulla Arunchala-vuorelle. Jotkut brahmanat eivät astu jalallaan vuorelle, koska sen uskotaan olevan Shiva itse. Arunchala-vuoresta ehkä sittemmin lisää, kunhan tietoa kertyy. Vuori on nimittäin syntynyt Vishnun, Brahmanin ja Shivan keskinäisestä kilpailusta, jonka Shiva, ylläri ylläri – shaivanoitten reviirillä kun ollaan – voitti.

Vuoriretken jälkeen tapasimme Arunachaleswara-temppelin (Shivan temppelin) ylipapin, joka pyöritti meitä Shivan ja Parvatin alttareilla valtavassa temppelikompleksissa. Pappeja oli, mikäli oikein ymmärsin, firmassa yli 150. Oppaamme isä on ylipappi, ja pojasta tulee. Aiemmin hän toimi pankki-alalla kirjanpitäjänä. Pitää kuulema nykyisestä hommastaan enemmän.

Porukkaa oli enemmän kaduilla ja temppelissä kuin eilen. Ylipapin poika luotsasi arvovallallaan meitä kaiken aikaa jonottavien ihmisten ohi erikoisreittejä. Kierroksen jälkeen meillä oli mahdollisuus jutella sivuhuoneessa.

Ihmiset tulevat temppeliin pyyntöineen: tyttärelle aviomies, poika kouluun, terveyttä ja papit suorittavat pujan, rukousrituaalin. Temppeli ei opeta mitään erityistä filosofiaa, kuulema, vaan keskittyy pujien, rukoisrituaalien suorittamiseen. Ylipapin poika on pastori Joshua Peterin koulukaveri – siksi vierailu onnistui (vaikka maksoikin 1500 rupiaa).

Aurinko on jo matalalla, ja ilma on mukavan viileää.