Lomailua ja lehtien luentaa 3.3.2015

Lomajalat

Olemme nyt lomapäiviä viettämässä Pondicherryssä. Ruoka täällä French Quarterissa on noin neljä kertaa tyyriimpää kuin Tiruvannamalaissa. Mutta, länkkäreitä kun olemme, on mukava nauttia puhtaudesta, lämpimästä suihkusta, valkoisista lakanoista, useimmiten toimivasta netistä ja rauhasta. Lehti tulee oven raosta aamuisin ja aamupala huoneeseen, ja sitä nautimme avoimien ranskalaisten ovien paljastaessa Bengalin lahden ulapan.

Mutta lehdistä luettua siis:

Mohan Madhukar Bhagawat (joka syntyi 11. syyskuuta 1950) on intialaisen nationalistisen hindu-organisaation Rashtriya Swayamsevak Sanghin (RSS) johtaja. Hän ja Vishwa Hindu Parishadin (HVP) satsang (olisiko tässä ”opetus”) -jaoston istuva pääsihteeri Daba Vedak ovat päässeet lehtien otsikoihin.

Mohan Madhukar Bhagawat oli kritisoinut äiti Teresaa. Kaikki äiti Teresan toimet olivat hänen mukaansa kristillistä käännytystyötä. Kritiikkiin vastasi muun muassa Delhin katolinen arkkipiispa Anil Couto: ”Mohan Bhagwat on ehdottomasti väärässä… Hänen (äiti Teresan) päätarkoituksensa oli vahvistaa jokaisen ihmisen arvokkuutta Jumalan lapsena, joka heijastaa Jumalan kuvaa, ja luonnollisesti näin Jeesuksen opetusten mukaisesti”. RSS vaatii edelleen käännyttämisen kieltävää koko maata kattavaa lakia.

Toinen veijari, Daba Vedak on taas käynnistämässä kampanjaa, jossa Goalla portugalilaisten aikanaan harhaanjohtamat kristityiksi kääntyneet hindut uudelleenkäännytetään, ghar wapsi, mutta lempeästi hindulaisuuteen. Goan väkiluku on noin 1,5 miljoonaa, joista 26% kristittyjä. Uudelleenkäännytys ei ilmeisesti ole käännytystä.

Hindumyönteisestä JBT-puolueesta pääministeriksi noussut Modi piti 17.2.2015 puheen, jossa hän sanoi, että nykyinen hallitus ei salli minkään uskonnon edustajiin kohdistuvaa väkivaltaa. Hän piti puheensa sen jälkeen, kun Barak Obama oli palannut Yhdysvaltoihin ja pitänyt oman puheensa, jossa hän oli kriittisoinut Intian vähemmistöuskontoihin kohdistunutta väkivaltaa.

Täkäläiset lehdet ovat tämän jälkeen näkyvästi uutisoineet Yhdysvalloissa tapahtuneita hindutemppeleihin kohdistuneita loukkauksia ja tuhotekoja. TV:ssä haastateltiin myös jenkkiläistä musliminohtajaa aiheesta. Että kyllä ne sielläkin osaavat vähemmistöuskontoja sortaa.

Delhin arkkipiispa Anil Couto sanoi, että viimeaikaiset kristittyjä vastaan tehdyt hyökkäykset ovat luoneet kristittyjen kesken pelkoa, ja lisänneet heihin kohdistuvaa syrjintää. 4.3. Intian kristityt viettävät erityistä rukouspäivää viimeaikaisten uskonloukkauksien tähden.

Intian perustuslaki on sekulaari. Se antaa kaikille uskonnoille olemassaolon oikeuden.

Kolumnisti Vanamali The Times of India -lehdessä muistuttaa, että, vaikka Intian hindulaisuus on uskonto vailla vertaa ja on voittanut kaiken arvostelun avoimissa keskusteluissa, se on aina pystynyt suvaitsemaan muita uskontoja, jainalaisuutta, buddhalaisuutta (jopa antamalla Dalai Lamalle pysyvän oleskeluluvan maassaan), zoroasterilaisuutta, sikhiläisyyttä, juutalaisuutta ja kristinuskoa. Suvaitsevuus ei Vanamalin mukaan kuitenkaan tarkoita, että kaiki uskonnot olisivat saman perustan eri ilmaisuja, vaan uniikkeja katsantoja.

Nyt meni hotellihuoneemme kattotuuletin rikki – rupesi kolisemaan. Saavatkohan sen tänään kuntoon!

 

2 thoughts on “Lomailua ja lehtien luentaa 3.3.2015

  1. Nyt vasta eksyin näiden juttujen pariin. Kiinnostavasti kirjoitettu ja hyvää taustoitusta. Töissä teen intialaisten kanssa hommia. Tyypillisesti eivät halua kommentoida näitä asioita, vaikka kysyisi.

Kommentointi on suljettu.