Korruptiosta 4.3.2015

Vatikaanista kerrottiin, että paavi Fransiskus nimitti Narekin Gregoriuksen kirkon opettajaksi. Joku voisi sanoa, että oli jo aikakin, vaan minä en. En nimittäin ennen tuota uutista tiennyt koko ukkelista yhtikäs mitään. Armenialaisen opettajan elinvuodet ovat vielä jakamattoman kirkon aikaa, 951-1003.
http://www.patheos.com/blogs/carlmccolman/2015/02/meet-the-newest-doctor-of-the-church-saint-gregory-of-narek/

Englannin anglikaaniemerituspiispa Rowan Williams kiinnitti joku hetki huomiota siihen, että me hapertuvan kristinuskon lännessä olemme pääsääntöisesti totaalisen tietämättömiä itäisen kristinuskon varhaisesta ja nykyisestä tilasta.
http://www.bbc.com/news/world-31173047

Onkohan siis aika katsoa lännen väsyneen kristillisyyden iltahämärän itään?

Latasimme Greogoriuksen rukouskirjan Amazonista Kindleen ja olemme nyt lukeneet johdannon. Eli diletanttiminäni on jo pulleimmillaan (Joskus kehitin itselleni oppiarvonimikkeen ”Pekka Yrjänä Hiltunen, MFD”, multi- tai mono faced diletant – ”multi” taipuu myös suomeksi, MKD).

Gregoriuksen rukouskirjaa, Speaking with God from the depths of the heart, luonnehditaan myös valituskirjaksi. Se särmä luemma kuvaa, siis esipuheen mukaan, ihmisen syntistä tilaa kaikkivaltiaan ja majesteettisen pyhän Jumalan edessä. Yksi esipuheessa siteerattu rukous sanoittaa: ”Trying to be completely pure, I was corrupted completely”. Hämmästyimme Pirkon kanssa, miten vaikea on keksiä, miten lauseen ”corrupted” kääntyisi suomeksi. ”Korruptoiduin” hylättiin tietty heti. Tilalle tuli ehdotuksia ”pilaannuin”, ”rappeuduin”, ”kadotin alkuperäisen olemukseni, joten en enää täytä minulle annettua tehtävää”, ”turmelluin”. Mitä sinä ehdottaisit?

Samalla mieli sai virkeän kuvan, mitä yhteiskunnan korruptiolla tarkoitetaan. Virkamies, poliisi, ministeri ( eli se jolla on palvelustehtävä, ministry), joka ei enää toimi tehtävässään, vaan on turmeltunut, pilaantunut, korruptoitunut.

Jotta tästä saisi Intia-blogin, lisään, että emme ole tavanneet täällä korruptiota. Ainoa rasittava rahaan liittyvä todellisuus tähän astisessa reppureissussamme on ollut moottoririkshojen kuskien kanssa taksan tinkiminen.

Huomenna menemme Mahabaliburamin raunioita. Satamakaupunki eli loistokauttaan Pallava-dynastian aikana 600-luvulla jKr.

Bussimatka Pondicherrystä Mahabaliburamiin oli kuin jännityselokuvasta. Yhdessä ohituksessa kuskimme rikkoi omansa ja vastaantulevan bussin peruutuspeilit.