Devadasi, temppelitanssija, pyhäkköprostituoitu 17.4.2015

(Liitän taas kuvia päälläseisomiuhasta huolimatta.)

Devadasi on Intian ihmemaan entis- ja nykyaikojen temppelitanssija ja kurtisaani. Sana tarkoittaa ”jumalan palvelijaa”. (Thaimaan tuntijat tietävät munkki Acharn Buddhadhasan – Buddhan palvelija, orja – samankantaisia sanoja siis.) Brittihallinto ja kaksi intialaista osavaltiota yrittivät lakkauttaa 1930-luvulla Devadasien prostituutioon viittaavan toiminnan. 1980-luvulla intialaiset osavaltiot Andhra Pradesh ja Karnataka ovat yhä pyrkineet kitkemään devadasien perinnettä edelleenkään siinä onnistumatta.

Devadasi, tamiliksi Devaradiyal, ja halventava nimitys tamiliksi kuuluu: thevadiyal. Ammatille löytyy useita muitakin nimityksiä, lapsi on rakas. Seikkaperäisiä artikkeleita löytyy. Yksi: http://www.natyam.ru/devadasi.html

Suomenkielinen Wikipedia valistaa: ”… devadasit olivat korkealla yhteiskuntahierarkiassa ja yleensä rikkaita ja hyvin koulutettuja temppeleissä tanssivia taitavia esiintyjiä. Devadasien alkuperäisestä tanssimuodosta, Dasi Attamista, kehittyi nykyisen Intian tärkeimpiin lukeutuva klassinen tanssityyli Bharata Natyam, joka pyrki nimenvaihdoksellaan ja tradition muunnoksellaan eroon kurtisaanimaineestaan”.

image
Brihadeeswara-temppelin freskoista

 

 

Vierailimme Brihadiswara (englantiperäisesti kirjoitetaan myös Brihadeeswara) -temppelissä, jonka perustaja Chola-dynastian Raja Raja I (noin 1010) pestasi aikakirjojen mukaan 400 temppelitanssijaa valtaisaan pyhättöönsä. Tytöt silloin, ja vieläkin, myydään tai ”uhrataan” (tietty vastineen toivossa, kuten aina uhratessa. Minäkin uhraan Kristuksen syntien anteeksisaamisen toivossa) ennen heidän puberteetinsa alkua. Heidät naitetaan jumaluudelle, jonka jälkeen he pysyvät muutoin naimattomina. Heillä on kultillinen rooli temppelissä ja lisäksi prostituoidun rooli suhteessa yläkastisiin. Osa on ollut sangen arvostettujakin. Nämä ovat voineet liikkua yläkastisissa piireissä ja istua temppelijuhlissa arvovieraiden joukossa. Vertauskohdaksi mieleni ehdottaa geisha-traditiota. Devadasi-traditio on laissa kielletty, mutta elää edelleen. Sitä on koetettu sekä kitkeä (lähetyssaarnaajat muiden muassa) että jalostaa (teosofit muiden muassa) vapaaksi prostituutio-leimasta.

image

Mangaloren yliopistossa toimiva Sosiologi Jogan Shankar (löytyy myös ilman H:ta: Sankar) erottaa kuusi syytä devadasi-käytännölle (http://www.natyam.ru/devadasi.html).

Se korvaa ihmisuhrit
Se toimii hedelmällisyyskulttina takaamaan maa- ja karjatalouden menestystä ja ihmissuvun jatkumista
Se on varhaisen dravida-kauden fallos-kultin jatkumoa. Shivaahan palvotaan edelleen ja kovasti myös falloksena, lingamina.
Se on vieraanvaraisuuteen liittyneen seksuaalisten palvelujen tarjoamisen tavan jatkumoa.
Se on himokkaaksi rappeutunutta papiston ja maallikkojenkin ”hengellisyyttä”.
Se on tarjonnut välineen alempien kastien alistamiseksi.

New Yorkerista Löysin seuraavan aikamme devadasien hastattelujutun (http://www.newyorker.com/magazine/2008/08/04/serving-the-goddess):
”Of course, there are times when there is pleasure,” Rani Bai said. “Who does not like to make love? A handsome young man, one who is gentle . . .”
She paused for a moment, looking out over the lake, smiling to herself. Then her face clouded over. “But mostly it is horrible. The farmers here, they are not like the boys of Bombay.”
And eight of them every day,” her friend Kaveri (”Kaveri” on myös Tamil Nadussa virtaavan pitkän joen nimi) said. “Sometimes ten. Unknown people. What kind of life is that?”
We have a song,” Rani said. “ ‘Everyone sleeps with us, but no one marries us. Many embrace us, but no one protects.’ ”
”Every day, my children ask, ‘Who is my father?’ They do not like having a mother who is in this business.”

.