Suurenmoista höpötystä I. 10.3.2015

Tänään sain kuin sainkin intialaisen simmin iPadiini. Verkko vaan on kämpiltäni heikko. Saa nähdä, jaksaako se ottaa vastaan tämän lähetyksen.

Kirjoitan, luultavasti vain itselleni, edelleen havainnostani kahdesta täällä kuulemastani evankeliumista.

Ylihuomenna lähdemme Chennaista kohti Bebe Griffithsin perustamaa Santi Vanamia, sieltä pitempään retriittiin Dhyana Vanam Ashramiin. Jos jaksamme käymme vielä zen-jesuiitan Bodhi Zendoa pällistelemässä Kodaikanalissa. Sieltä sitten palailimme pikkuhiljaa Chennaihin, jossa tapaamme ystävämme Marja-Leena Heikkilä-Hornin ja tämän myanmarilaisen kaverin. Heidän kanssaan seikkailemme Aurovillessä ym ihmepaikoissa.Movie Get Out (2017)

Mutta nyt taas vääntöäni:
Uusevankelista Deepak Chopra täsmentää (Siteeraan tässä 25.2. siteeraamaani.): ”On vielä yksi, Uuden Testamentin ulkopuolelle jätetty Jeesus – valaistunut Jeesus. Mielestäni hänen poissaolonsa on rampauttanut kristillisen uskon, sillä niin ainutlaatuinen kuin Kristus olikin, hänen tekemisensä yhdeksi ja ainoaksi Jumalan pojaksi jättää loput ihmiskunnasta rannalle. Huikea kuilu erottaa Jeesuksen pyhyyden meistä tavallisista ihmisistä. Miljoonat kristityt hyväksyvät tämän eron, mutta asian ei tarvitse olla näin. Mitäpä jos Jeesus halusikin, että hänen seuraajansa – ja me – saavuttaisimme samanlaisen yhteyden Jumalaan, jonka hänkin saavutti”. (Vapaa käännös PYH. Jesus, Story of Enlightment. Harper One. 2008)

Tässä uusevankelista Deepak höpöttää ihan omiaan. Pyhä Henki ja Jeesuksen sovitustyö kuroo huikean Jumalaa, Jeesusta ja meitä erottavan kuilun huis pois ja täysin tykkänään. Sehän on koko kristinuskon pointti, että kadotettu yhteys on palautettu! Ja yhteys on arkista elämää, hississä ja hiekkalaatikolla koettua, ja samalla taivasta maan päällä.

Mutta oppi Pyhästä Hengestä, oli se miten hieno himmeli tahansa, on kuvaus siitä, mitä pidetään todellisuutena. Kuvaus suhteestani Ylermi Yläpalkki-Pähköseen ei ole suhteeni Ylermi Yläpalkki-Pähköseen. Kuvaus on kuivaa asiaa ja sen voi esittää vaikka ihan yksin itselleen, mutta Ylermin kanssa mennään kalaan ja tavataan klo 5 alaovella.

Vessamatkalla luksushotellissa meitä ilahdutti seinän upea muurahaiskonstellaatio

Kristinuskon oppi sanoo, että sovitetuiksi tultuamme (, mihin tarvittiin Jumalan ihmiseksi tulo, samastuminen tilaamme, kärsimys, kuolema ja ylösnousemus.) Pyhä Henki yhdistää meidät Jumalaan. Hän on meissä, ja saamme lahjaksi samanlaisen yhteyden Isä-Jumalaan kuin mitä Pojallakin oli. Tästä on kirjoitettu loistavaa dogmatiikkaa ja rakennettu suurenmoisia ja myös perin hankalasti kuljetettavia himmeleitä. Mutta tarvitaan tervettä arjen mystiikkaa, jotta edes hiukkasen opin kuvaama tulee elettyä todeksi ja voimme todella nauttia yhteydestä Isän, Pojan, Pyhän Hengen, Ylermi Ylä-Palkki-Pähkösen ja muiden maailman ihmisten kanssa. Oppi nousee mystiikasta, koetusta. Elämä edeltää sen kuvausta. Vasta lihaksi tullut sana on sitä ihtiään!

Jeesuksen ja tavallisen ihmisen ero on kurottu umpeen, ja me olemme Jeesuksen ystäviä. Mutta se oli aika kova juttu! Deepakki taas haluaisi tehdä meistä kaikista tavallisista ihmisistä uusiojeesuksia.

P.S. Tänään kävimme luksushotellissa. Tarjoilija katsoi meitä, mitta ei ilmeisesti nähnyt ketään. Emme saaneet kahvia. Mutta hienoihin vessoihin pääsimme. Molemmissa oli vaaka, joka todisti sen, minkä intialaisten vatsoIsta olimme jo huomanneetkin. Kasvisruoka, joka koostuu yli 80 % hiilihydraateista, lihottaa. Perheemme yhteispaino on lisääntynyt puolessatoista kuukaudessa noin kuudella kilolla. Tätä menoa meillä kummallakin on kohta täkäläiseen maastoon sopivat pömppövatsat.