Harjoitusta moneen 18.3.2015

Tänään aloitimme Dindikulissa Dhyana Vanam ashrmissa 12  päivän retriitin, johon 12:een ei tätä tulo- eikä lähtöpäivää lasketa. Koetan kirjoittaa itselleni jotakin kustakin päivästä, mutta saa nähdä, onko se jotakin, mitä kehtaan panna näkyville, koska en ajattele kirjoittaa muille, vaan itselleni. Myös verkko on täällä heikko, enkä ajatellut käyttää useita tunteja verkon hitautta tuskaillen, vaan, jos pystyn, varata aikaa omaan meditaatioon.

Paikka on hurja ja haasteellinen yhdessä mielessä. Joudun taas harjoittelemaan dialogitaitoja: miten elää rauhassa ja rakentavasti ihmisten, myös minuun nähden auktoriteettiasemassa olevien ihmisten kanssa, jotka ajattelevat paljolti aivan eri lailla kuin minä. Siitä ehkä vielä sittemmin tarkemmin. Ensivaikutelma on nimittäin se, että tämä paikka, jos mikä, on malliesimerkki kristosentrisestä pluralismista tai jopa lunastaja-Kristuksen syrjäyttävästä jeesussentrisestä pluralismista. Siihenhän tällä reissulla sen eri muodoissa olen törmännyt tuon tuostakin, niinkuin se, joka on hiukkaakaan jaksanut vääntöäni lukea, ei ole voinut olla huomaamatta. Tässä olisi mainio tutkimuksen aihe mille tasolle tahansa, esimerkiksi ”Shantivanamnin ja Dhyana Vanam -ashrameiden Kristus-käsitys”.

Mutta sitten hyvä juttu muiden hyvien juttujen lisäksi – niitähän riittää, jos jaksaa pitää silmät auki – kuten, että täällä on rauhallista ja että illalla näkyy tähtitaivas.

Tämän päivän yksi hyvä oli Jeesus-rukouksen muunnelma. Ohjaajamme Isä Korko Moses SJ on kirjoittanut kirjan Jeesus-rukouksesta, jossa on useita harjoituksia. Pirkko ehdotti, että kävisimme niitä täällä lävitse.

Tämän päivän nakki oli käydä rukousta ”Sana, Jeesus, Kristus” 324 kertaa rukousnauhan avulla. Rukousharjoitus toi mieleeni ystäväni muotoileman yhden kiteytyksen, niin kuin sen nyt muistan, Pauli Annalan jäähyväisluennoista:

– Kristus on Jumalan luova Sana. Poika syntyy Isästä (ja luo sen, mitä on).

– Jeesus syntyy Mariasta ihmiseksi, ja Jeesus syntyy sielunpohjassa kristityissään

– Jeesus ilmenee Kristukseksi.

Siis tuhti paketti: Sana, Jeesus, Kristus.

Mutta nyt pitää mennä nukkumaan. Seuraava aamusessio on klo 4:30. Saa nähdä, miten äijän käy. (Verkko tökki nyti: en lataa nyt kuvaa. FB:ssa on.)